İçeriğe geç

Burdurun Soyu Nereden Gelir

Burdur yörük mü?

Burdur. Geygel Yörükleri Karaçallı köyüne de yerleşmişlerdir. -Karakoyunlular: Kızılkaya köylerinden, Kestel Dağları çevresinden, Kemer Elmacık köylerine kadar perakende göçebeleridir. Yakın zamana kadar göçebeydiler. Bu göçebeler Kapaklı köyünü kuranlardır.

Burdur’da hangi medeniyetler yaşamıştır?

Antik çağlarda Burdur ve çevresi Pisidia olarak adlandırılıyordu. Tarih boyunca bu bölge Hitit, Frig, Lidya, Pers, Roma ve Doğu Roma topraklarının bir parçası olarak kaldı. Burdur, Malazgirt Savaşı’ndan sonra Türkmen akınlarının ulaştığı yerlerden biri oldu.

Burdur hangi şehirden ayrıldı?

Bu bağlamda ödenen vergiler arttı. 1839 Tanzimat hareketinden sonra Burdur, Kütahya vilayetinden ayrılarak Konya vilayetinin Isparta valiliğine bağlandı. Bu bağımlılık 1850’ye kadar sürdü.

Burdur hangi yöre?

Burdur ili, Akdeniz Bölgesi’nin iç kesiminde ve Akdeniz Bölgesi ile Ege ve İç Anadolu Bölgesi arasındaki geçiş alanında, Göller Bölgesi olarak adlandırılan bölgede, 29°-24′ ve 30°-53′ doğu boylamları ile 36°-53′ ve 37º-50′ kuzey enlemleri arasında yer almaktadır.

Burdur halkı nereden gelmiştir?

1071-1100 yılları arasında Anadolu’ya gelen Türklerden Kınalı aşireti Pisidia’ya gelerek Burdur’a yerleşmiştir. Selçuklu devletinin egemenliğine giren şehir, 1075-1120 yılları arasında sınır kasabası olarak varlığını sürdürmüştür.

Burdur Türk mü?

Tarih. Klasik Yunanistan’da Pisidia olarak adlandırılan bu bölgeye Türklerin gelişi 1071’deki Malazgirt Savaşı’na dayanır. Bugün Burdur olarak bilinen bölge Anadolu Selçuklu Devleti’nin idaresinden sonra Hamitoğulları Beyliği tarafından ele geçirilmiştir. 1391’de Yıldırım Beyazıt tarafından Osmanlı topraklarına katılmıştır.

Burdur bucak hangi boydan?

Bucak ilçe merkezi üç dağın arasında kurulmuştur. Yerleşimin bir kısmı ilmen bitkileriyle kaplı olduğundan; ilçe halk arasında “İlmeli Bucak” olarak bilinirdi. Bu bölgeye yerleşen halk Oğuz boyuna mensup olduğundan, “Oğuzhan Köyü” olarak da anılırdı.

Burdur hangi antik kent?

Sagalassos Antik Kenti, antik çağda Pisidia olarak bilinen bölgede yer almaktadır.

Burdur Karamanlı hangi boydan?

Bu araştırmalar sonucunda Karamanoğullarının kesinlikle Afşar boyundan değil, Salur boyundan geldiği ortaya çıkmıştır.

Burdur hangi boydan?

Burdur isminin nereden geldiğine dair farklı gelenekler vardır. Burdur Gölü çevresinin güzelliğine şaşıran Türkmen aşiretlerinden Kınalı aşiretinin mensupları, “Cennet burada” demişler ve bu söz zamanla kısaltılarak halk arasında Burdur olarak yerleşmiştir.

Burdur kışın soğuk mu?

İlin iklimi genelde kışları soğuk ve yağışlı, yazları ise sıcak ve kuraktır.

Burdur’da ne madeni var?

Son yıllarda mermer ve doğal taş sektöründe büyük sıçrama yapan Burdur, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) verilerine göre yaklaşık 40 milyon ton mermer rezervine sahip. Burdur Bej mermeriyle dünya markası olan Burdur, yılda yaklaşık 3 milyon 200 bin ton mermer üretiyor.

Burdurlu yörük mü?

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Vali Hasan Şıldak, Burdur’un Yörük kültürünün başkenti olduğunu belirterek, “Burdur halkı kültürümüze ve bizi biz yapan değerlerimize sahip çıkıyor” dedi.

Burdur’un özellikleri nelerdir?

İl topraklarının %60,6’sı dağlık, %2,7’si plato, %19’u ova ve %17’si ovadır.

Burdurda AVM yok mu?

BURDURLU İŞADAMI TAŞIN ALTINA ELİNİ KOYDU: BURDUR’UN İLK ALIŞVERİŞ MERKEZİ VAR! Burdur’un ilk alışveriş merkezi Burdur halkına hizmet vermeye hazırlanıyor. Arhan İnşaat firmasının sahibi Aziz Han’ın girişimiyle Burdur ilk alışveriş merkezine kavuşacak.

Yörükler hangi illerde var?

Konya, Karaman, Kütahya, Adana, Antalya, Denizli, Aydın, Malatya, Adıyaman, Erzincan vb. Bu bölgelerden gelip Muğla bölgesine yerleşen çok sayıda Türkmen/Yörük bulunmaktadır. Bir kısmı önce Konya’ya, sonra Denizli Tavas’a, daha sonra da Muğla bölgesine yerleşti.

Burdur bucak hangi boydan?

Bucak ilçe merkezi üç dağın arasında kurulmuştur. Yerleşimin bir kısmı ilmen bitkileriyle kaplı olduğundan; ilçe halk arasında “İlmeli Bucak” olarak bilinirdi. Bu bölgeye yerleşen halk Oğuz boyuna mensup olduğundan, “Oğuzhan Köyü” olarak da anılırdı.

Yörük Türkleri Alevi midir?

Kısacası Osmanlı Devleti’ni kuranlar Yörük Alevilerdi.

Burdur nereli?

BurdurTürkiye’deki YerÜlkeTürkiyeBölgeAkdeniz BölgesiİlBurdur12 satır daha

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir