Baba ve oğul arasında borç olur mu?
Madde 345 – Çocuk ile ana veya baba arasında veya ana ve babanın yararına olarak çocuk ile üçüncü kişi arasında yapılacak hukuki işlemde çocuğun borç altına girebilmesi, kayyımın katılmasına ve hakimin iznine bağlıdır.
Oğul babayı icraya verebilir mi?
Babam borçlu. Beni etkiler mi? Yukarıda belirtildiği gibi, ebeveynlerin borçları kişiseldir. Bu nedenle, anne ve babanın borçları, istisnai durumlar hariç, kişiyi etkilemez. Yani, bir kişi, istisnai durumlar hariç, anne ve babasının borçları için bir icra tedbirine tabi değildir.
Borç babadan oğula geçer mi?
Türk Medeni Kanunu’nun 599. maddesine göre mirasçılar, ölenin taşınır ve taşınmaz malları üzerindeki mülkiyet haklarını, alacaklarını, diğer mülkiyet haklarını ve zilyetliğini doğrudan doğruya iktisap ederler. Aynı şekilde mirasçılar, ölenin borçlarından şahsen sorumludurlar.
Baba oğlunun malını alabilir mi?
Fetva Kurulu “Bir kişi maddi olarak istikrarsız olan babasına bakmakla yükümlüdür. Baba, çocuğunun malından ihtiyacı kadarını alabilir” diye açıkladı.
Babanın borcundan oğluna haciz gelir mi?
Çocuk babasının borçlarına kefil olmuşsa, babanın borçları ödenmediği sürece çocuk borçlardan sorumludur. Bu durumda çocuğun mallarına el konulabilir veya icra takibi başlatılabilir. Babanın borçları çocuğa geçmez, ancak çocuk babanın borçlarını ödemek isterse bunu yapabilir.
Babanın oğluna yaptığı satış bozulur mu?
Bir baba tüm mal varlığını istediği çocuğa verebilir mi? Bir babanın mirasını tek çocuğuna bırakıp bırakamayacağı sorusuna gelince, ölen kişinin hayatta olduğu süre içerisinde yasal olarak bağlayıcı bir vasiyetname ile yapılan işlemlerin geçersiz olduğu iddia edilemez. Ancak ölen kişinin ölümünden sonra diğer mirasçıların tazminat talep etme olasılığı vardır.
Baba oğlunun borcundan sorumlu mudur?
Herkes kendi borçlarından kişisel olarak sorumludur. Ebeveynlerinizin mallarına kendi borçlarınız için el konulamaz. Ancak, bu varlıkları miras alırsanız miras haklarınıza el konulabileceğini unutmamak önemlidir.
Cocugun borcu aileden tahsil edilir mi?
Oğlumun borçları yüzünden aileye el konulup konulmadığı veya benim borçlarım yüzünden babamın ve annemin mallarına el konulup konulmadığı sorusuna kısaca cevap vermek gerekirse: Herkes borçlarından kişisel olarak sorumludur. Bu nedenle, kişisel bir borç yüzünden ailenin veya mallarının el konulması söz konusu değildir.
Borçlunun üzerinde mal yoksa ne yapılır?
Hiçbir varlığı olmayan bir kişiye de haciz konulabilir. Ancak, varlığı olmayan kişinin haciz edilebilecek bir varlığı olmadığından, geliri haczedilir. Evi, arabası veya arazisi gibi hiçbir varlığı olmayan bir borçlunun aylık maaşına haciz kararıyla haciz konulabilir.
Bir baba bütün malını istediği evladına verebilir mi?
Miras bırakan, malvarlığının ne kadarının saklı pay olduğunu ve ne kadarının serbestçe dağıtılabileceğini bilmelidir. Bu nedenle bir babanın mirasını ölümünden önce dilediği çocuğa bırakması mümkündür. Ancak bu tasarruf yasal çerçeve içinde kalmalı ve saklı paylara sahip mirasçıların haklarına saygı göstermelidir.
Baba oğluna bağış yapabilir mi?
Bir babanın, erkek veya kız çocukları arasında ayırım yaparak, diğerlerinin izni olmaksızın malının bir kısmını veya tamamını onlara vermesi dinen uygun değildir.
Borç geldikten sonra reddi miras yapılır mı?
Mirasçının borçları nedeniyle mirası reddetme Mirasın süresi Mirasçının borçları nedeniyle mirası reddetme, miras hakkının kazanılmasından itibaren üç ay içinde yapılmalıdır. Bu süre, mirasçının rızası ve mirası kabul ettiğinin belgeyle kanıtlanması koşuluyla üç aylık sürenin sonunda işlemeye başlar.
Baba oğluna evi satabilir mi?
Özellikle babadan oğula olmak üzere aile üyeleri arasında miras yoluyla gayrimenkulün devri sıklıkla gözlemlenebilir. Ancak miras dışında tapu senedi satış yoluyla da devredilebilir. Örneğin, baba evini veya arazisini oğluna satmak isterse, mülkiyet tapu senediyle resmileşir.
Baba oğlunu mirastan men edebilir mi?
Mirasçılıktan çıkarma süreci Türk Medeni Kanunu’nda düzenlenmiştir. Miras bırakan kişi sadece çocuklarını değil, aynı zamanda anne ve babasını da mirasçılıktan çıkarabilir. Ayrıca torunlarınızı, kardeşlerinizi ve gelininizi de mirasçılıktan çıkarabilirsiniz. Zorunlu paylara sahip mirasçılar da miras paylarından mahrum bırakılabilir.
Evlat baba sağ iken hak talep edebilir mi?
Bu anlamda miras, ölüm halinde tasarruf konusu olur. Dolayısıyla: “Baba hayattayken miras davası açılabilir mi?” sorusunun cevabı hayırdır.
Aile arasında borç olur mu?
Evlilik öncesi borçların hukuki durumu: Türk Medeni Kanunu’na göre, eşler arasında evlilik süresince ve sonrasında edinilen mallar ve borçlar ortak mal olarak değerlendirilir.
Baba çocuğuna borç verebilir mi?
Sözde evlilikler arası transferde, anneler ve babalar, yasal gereklilikler karşılandığı takdirde, hala hayattayken çocuklarına mal verebilirler. Türk Borçlar Kanunu bu konuda gerekli düzenlemeleri içerir. Baba, irade beyanına dayanarak çocuğuna bir transfer yapabilir.
Evladın borcundan baba sorumlu mudur?
Herkes kendi borçlarından kişisel olarak sorumludur. Ebeveynlerinizin mallarına kendi borçlarınız için el konulamaz.
Baba çocuğuna para vermek zorunda mı?
Baba, yoksulluğa düşen çocuğuna yardım etmelidir. Çocuğun okulunu bitirmesi ve bir iş bulması, çocuğun ve babanın en iyi çıkarınadır.