Abdest alınırken nelere dikkat etmeliyiz?
Abdestin sünnetleri: Eûzü besmele ile abdest almaya niyet etmek. Abdest almaya başlamadan önce elleri bileklere kadar yıkamak, aksi takdirde abdest organlarını ara vererek birbiri ardına yıkamak. Yıkanan organları ovmak. Ağza üç kez su almak.Daha fazla makale…•13 Kas 2019
Abdestin şartları nelerdir?
Hanefilere göre abdestin vazifeleri Kur’an-ı Kerim’de sayılmıştır (Mâide, 5/6); yüzü yıkamak, dirseklere kadar kolları yıkamak, başı meshetmek, ayakları topuklara kadar yıkamak (Mevsili, el-İhtiyâr, 1/7).
Duş almadan abdest alınır mı?
Din İşleri Yüksek Kurulu: Abdest almak için su bulamayan, soğukta abdest alırsa hastalanacağına inanan veya abdest almak için uygun bir yer bulamayan cünüp kimse, teyemmümle namazını kılar.
Abdest alırken ne diyorsun?
Peygamber (s.a.v.) abdest sırasında özel bir dua okumamıştır. Bu nedenle, güzel bir anlamı olsa bile, bu duaları abdest sırasında okumak gerekli değildir. Ancak, bunu okumakta bir sakınca yoktur. “(Şehadet ederim ki Allah’tan başka ilah yoktur, O tektir ve ortağı yoktur.)
Abdest alırken gaz çıkarmak abdesti bozar mı?
Bu durumda, namaz vakti geldiğinde her namaz için abdest alıp o abdestle namaz kılmalısınız. Bu gazlar abdest veya namaz esnasında çıksa bile, abdestinize veya namazınıza zarar vermez.
Normal abdest nasıl alınır?
Abdest nasıl alınır: Eller sağ elle üç defa önce ağza, sonra buruna sürülerek yıkanır. Önce sağ kol yıkanır. Sonra sol kol üç defa yıkanır, sağ elin içi ıslatılır ve sonra baş, boyuna doğru sürülerek meshedilir.
Abdestte ovalamak şart mı?
Üzerine bardakla, elinizle veya ayağınızı kaldırmadan başka bir şeyle su dökebilirsiniz. Su ayaklarınızın her yerine ulaşırsa farz temizlik tamamlanmış olur. Böylece abdest geçerli olur. Yıkarken elinizle ayakları ovmanız gerekmez.
Abdesti bozan şeyler nelerdir?
İdrar, dışkı, meni, kanama ve gaz abdesti bozar. Vücudun herhangi bir yerinden çıkan kan veya irin, çıktığı yere sürülürse abdest bozulur. Vücuttan çıkan kan veya irin dağılmaz ve leke halinde kalırsa abdest bozulmaz. Bir lokma kusmak da abdesti bozan bir etkendir.
Abdest alırken ne ile başlanır?
1. Önce kollar dirseklerin üstüne kadar sıvanır, sonra: “Niyet ettim Allah rızası için abdest almaya” denilir ve “Euzu billahimineşşey-tanirracim, Bismillahirrahmanirrahim” okunur. Bileklere kadar üç kere yıkanır.
Duşta alınan abdestle namaz kılınır mı?
Cevap: Eğer yıkanmak bedeni temizlemek içinse abdest yerine geçer.
Cünüp iken su içilir mi?
Ancak, cünüp bir kimsenin abdesti geciktirerek namazını kaçırması haramdır ve elini ve ağzını yıkamadan yemek ve içmek mekruhtur. Bu bakımdan, zorlayıcı bir durum olmadıkça, kişi hemen abdest almalı ve en kısa zamanda yıkanıp temizlenmelidir.
Cünüp abdesti nasıl alınır?
Abdest almak isteyen kişi niyetle Bismillah okur. Ellerini yıkar, vücudunu her türlü pislikten/maddi kirden temizler ve avret yerlerini yıkar. Sonra sağ eliyle ağzını üç kez suyla iyice çalkalar, sonra burnuna üç kez su çekerek temizler ve abdestini abdest gibi tamamlar.
Abdest bozulmadıkça abdest alınır mı?
Bir kimse abdest aldığından emin olsa bile, abdestinin bozulup bozulmadığı hususunda şüpheye düşerse, abdest aldığı varsayılır.
Abdest alırken başka şeyler düşünmek abdesti bozar mı?
Abdest veya gusül sırasında konuşmak abdeste veya gusle zarar vermez. Ancak zaruret olmadıkça konuşmak uygun değildir. Abdest veya gusle başlayan kişi ibadetine yoğunlaşmalı, dünyevi kaygılardan, duygu ve düşüncelerden mümkün olduğunca uzak durmalıdır (Şürünbülâlî, Merâkı’l-felah, 1/47).
Abdest alırken kelime-i şehadet getirilir mi?
Abdest sırasında sadece şu iki şeyi yapmak müstehaptır: Birincisi: Abdest almaya başladığınızda Bismillah demek. İkincisi: Abdest aldıktan sonra Kelime-i Şehadet demek.
Ağza su almadan abdest alınır mı?
Bu konuda halktan gelen deliller daha güçlü ve daha kesindir. Abdest sırasında ağız ve burnu yıkamak sünnet olduğundan, buna göre hastalık, ameliyat veya herhangi bir sebep göstermeksizin abdest sırasında ağzına ve burnuna su almayı bırakan bir kimsenin davranışı abdestin sıhhatine aykırı değildir.
Abdest alırken nereler kapalı olmalı?
Bu nedenle başörtüsü, bone, peruk vb. başın nemle temas etmesini önlemek için uygundur. Eşyalara yapılan “mesh” geçersizdir (Kâsânî, Bedâi’, 1/4-5; Merğinânî, el-Hidâye, 1/32). Ancak kadınlar, başörtüsünü çıkarmadan, ellerini başörtüsünün altına koyarak abdest sırasında başlarını mesh edebilirler.
İç çamaşırıyla abdest alınır mı?
Gusül sırasında iç çamaşırı giymek uygun görülür, ancak normal abdestte, özel bölgeler örtüldüğü sürece, kolların ve ayakların yarı açık olmasında bir sakınca yoktur. Erkeklerin, atlet giyerek çocukları ve eşleriyle birlikte evde abdest almaları normal görünmektedir.
Abdesti bozan durumlar nelerdir?
İdrar, dışkı, meni, kanama ve gaz abdesti bozar. Vücudun herhangi bir yerinden çıkan kan veya irin, çıktığı yere sürülürse abdest bozulur. Vücuttan çıkan kan veya irin dağılmaz ve leke halinde kalırsa abdest bozulmaz. Bir lokma kusmak da abdesti bozan bir etkendir.